Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ήρθε ο Μάρτης, βάλε μάρτη.

Ήρθε ο Μάρτης, βάλε  μάρτη.
ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΤΕ ΜΑΡΤΗ;
Από τη 1 ως  31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά τους  από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
Κατά τις ηλιόλουστες ημέρες του Μαρτίου που ακολουθούσαν τα κρύα του χειμώνα, τα παιδιά έβγαιναν από τα σπίτια και έπαιζαν έξω στις αυλές. Οι μητέρες, για να τα προφυλάξουν από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου που θεωρούνται επικίνδυνες, έφτιαχναν και φορούσαν στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών τον "Μάρτη", ένα κορδόνι από λευκό και κόκκινο νήμα.
Ο ήλιος το Μάρτιο συνήθως καίει και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών:
 “Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε μήνες δε ξεβάφει”. Η μαυρίλα όμως σήμαινε και ασχήμια, προπάντων για τα κορίτσια που η παράδοση τα ήθελε άσπρα και ροδομάγουλα:  «Ο πόχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη την ιδεί». Για να αποτρέψουν την επίδραση του ήλιου λοιπόν, έφτιαχναν και φορούσαν τον «μάρτη», ώστε να προστατεύσει τα πρόσωπα των παιδιών από τον ήλιο και να μην καούν. Όταν τον έβγαζαν τον κρεμούσαν σε τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα ή για να ρθουν τα χελιδόνια να τα πάρουν και να χτίσουν τις φωλιές τους.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πιστοί στις ελληνικές παραδόσεις φορέσαμε κι εμείς σήμερα τα δικά μας βραχιολάκια του Μάρτη.
 Θα τα φοράμε μέχρι 31 Μαρτίου και μετά θα τα κρεμάσουμε στις τριανταφυλλιές απέναντι, στο μπλόκο της Κοκκινιάς,  για να τα πάρουν τα χελιδονάκια και να φτιάξουν τις φωλιές τους και για γίνουν τα μαγουλάκια μας κόκκινα.
Το Μάρτη το φορέσαμε στο δεξί μας χέρι ώστε σιγά σιγά να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις δύο μας πλευρές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να γράφετε Ελληνικά, όχι greeklish.